Bir depoyu yönetmek, malları teslim alma ve aktarmanın yanı sıra depolama, tedarik ve envanter kontrolünün planlanmasını da içerir. Bir depoyu yönetmenin yeni ve daha iyi yollarını aramak maliyetleri azaltabilir, zamandan tasarruf sağlayabilir ve hem geliri hem de müşteri memnuniyetini artırabilir.
Ardından, verimli ve güvenilir bir tedarik zincirine sahip olabilmemiz için envanter yönetiminin en sık karşılaşılan zorluklarını ve bunların üstesinden gelmeye yardımcı olan bazı eylemleri gösteriyoruz:
Fazla stok
Bazı durumlarda, tek bir kanaldan stok depoladığımızda, kabul edilebilir seviyeyi aşması mümkündür, bu da biriken malın bir gelirden çok bir gider haline gelmesine neden olur. Kanala göre ayrılmış depolar yerine çok kanallı depoların kullanılması, tedarik zincirinin toplam envanterinin azaltılmasına yardımcı olur, bulunabilirlik konusunda daha iyi görünürlük sağlar ve sipariş hazırlamayı ve tersine lojistiği kolaylaştırır.
oda eksikliği
Yer olmaması, eşyaların düzensiz bir şekilde istiflenmesine neden olarak iş kazalarına, ürün aramada zaman kaybına ve eşya kalitesinin düşmesine neden olabilir.
Mevcut alandan en iyi şekilde yararlanmak için özellikle resepsiyon alanında raf sistemlerini, varsayılan seçim yollarını ve alan ve raf konfigürasyonlarını geliştirmeliyiz. Dikey alanı sonuna kadar kullanmak, stok ve operasyon maliyetlerini düşürürken toplama ve boşaltma operasyonlarının verimliliğini artırır.
düşük bağlantı ve izlenebilirlik
Hammaddeleri kimin ürettiğini, kimin naklettiğini, hangi partiye ait olduğunu, ne zaman ve nereye taşındığını, sonraki adımlarını ve kimin sorumlu olduğunu artık teknoloji sayesinde tespit edebiliyoruz. En iyi şekilde yararlanmak için verileri elde etmemiz ve toplamamız ve zincirin her adımını kaydetmemiz gerektiğinde rahatsızlık ortaya çıkar.
Bu sorun, mallar ve tedarikin sürekliliği üzerindeki kontrolün kaybedilmesine neden olabilir. Ancak yeni yazılımlar, uygulamalar ve araçlar sayesinde depo içindeki ve dışındaki bağlantı en üst düzeye çıkarılabilir ve tedarik zincirinin planlanmasına ve yürütülmesine yardımcı olabilir.
Depolama ve kurtarma sisteminin (AS/RS) ambar yönetim sistemiyle (WMS) entegre edilmesi, sipariş karşılama sürecini daha şeffaf ve kolay hale getirir.
Fazla prosedürler
Bu sorun, yeniden işleme, yeniden işleme gibi ekstra işlemler ve kusurlar, fazla üretim veya eksiklik nedeniyle gereksiz işlemler gibi sorunları kapsar. Gereksiz veya eskimiş adımları silerek süreç daha çevik ve hızlı hale geliyor ve müşteri deneyimini, geliri ve marjları iyileştiriyoruz.
Yanlış zaman yönetimi
Toplamayı ve envanterin konumunu optimize ederek bu sorunu belirgin şekilde iyileştirebiliriz. Ürünlerin yerinin bilinmemesi uygulama sürelerini kesin olarak etkiler ve tüm tedarik zincirini geciktirir.
Bize envanter ve konumlar hakkında gerçek zamanlı bilgi sağlayan barkod teknolojisi, RFID etiketleri ve sipariş yönetim sistemleri gibi otomasyon teknolojilerini kullanarak tekrarlanan faaliyetlerden kaçınabilir ve uygulama sürelerini önemli ölçüde azaltabiliriz.
yanlış envanter ve ekipman
Eksik veya çok fazla mala sahip olmak bir sorun olabilir çünkü sonuçta depolama maliyetlerine veya gelir kaybına neden olur.
Doğru ve şeffaf donanım oluşturmanıza yardımcı olması ve yanlış manuel kayıtlardan ve mal izleme eksikliğinden kaynaklanan sorunları gidermek için faturaların satın alma siparişleriyle eşleşmesini sağlamak için envanter yönetimi yazılımını kullanmanızı öneririz.
Toplama sürecindeki gecikmeler
Toplama ve tersine lojistik süreçlerini optimize etmek için SKU'ları manuel olarak girmekten kaçınmanızı ve bunun yerine envanterin güncel bir okumasını almak için tarayıcıları kullanmanızı öneririz.
Bir depo yönetim sistemiyle, daha kısa yanıt süreleri ve daha yüksek çalışan üretkenliği ile sonuçlanan daha verimli toplama rotaları planlayabiliriz.
Hasarlı ürünler
Bir kalem hasar gördüğünde, ambar operasyonları için bir maliyet oluşturur. Bunu önlemek için istiflenebilir, kaldırılabilir ve sarılabilir paletler kullanmanızı öneririz. Aynı şekilde sadece çalışanlarımızı değil ürünlerimizi de korumak için güvenli, iyi aydınlatılmış ve temiz tesislere sahip olmanızı öneririz.
Talebe hazırlıksız olmak
Mevsimler, hava durumu ve ekonomi gibi iç ve dış faktörler talebin oynaklığına katkıda bulunur. Zamanında bilgiye sahip olmak, talebi doğru tahmin etmeye yardımcı olabilir ve böylece depolama maliyetlerini artıran fazla stoktan veya satış kaybına neden olan stok eksikliğinden kaçınılabilir.
Beşeri sermaye ile ilgili sorunlar
Çalışanların eğitim ve entegrasyon eksikliği, tüm zinciri geciktirebilir, verimsiz hale getirebilir ve yeniden çalışma nedeniyle harcamalar yaratabilir. Lojistik departmanı çalışanları ve onunla ilgili olanlar, sürekli depo yönetimi eğitiminden geçmeli ve Anahtar Performans Göstergeleri (KPI'ler), tedarik zinciri boyunca üretkenliklerini yansıtmalı ve değerlendirmelidir.
En İyi Uygulamalar
Tedarik zincirlerinin müşteri deneyimi üzerindeki önemli rolü nedeniyle, ambarların işleyişini ve yönetimini iyileştirmek için alınmasını önerdiğimiz bazı faaliyetler vardır:
Bir şirketin tedarikçileriyle olan ilişkisi, ürün işleme ve teslimat zaman çizelgeleri açısından bir tedarikçi gerçekleştirme programı tasarlayarak geliştirilir.
Elektronik tebligat sistemleri uygulanarak depodaki işlemler, iş planlaması ve müşteri memnuniyeti kolaylaştırılmıştır.
Envanterimizi yönetmeyi daha kolay buluyoruz ve stokları rutin olarak denetlemeye kıyasla sürekli olarak stok alma döngüleri yapmak operasyonları daha az aksatıyor.
Ürünleri çapraz sevkiyat teknolojisi aracılığıyla doğrudan tedarikçinin tesisinden müşteriye taşıyarak, depolama süresinden tasarruf edebilir ve verimliliği artırabiliriz.
Dinamik yerleştirme kullanımıyla, talebi karşılamak için ihtiyaç duyulduğunda ürünleri depo boyunca taşımak mümkündür.
Her şirketin kendi lojistik ihtiyaçları vardır, ancak depolama sorunlarını çözmek ve bu işlevi doğru bir şekilde yönetmek için süreç otomasyonunun büyük yardımı olduğuna şüphe yok. Aynı şekilde, sürekli iyileştirme tekniklerini kullanmak, hataları olduğu anda düzeltmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda nedenlerini araştırır ve bu hataları bir daha yapmamak için gerekli değişiklikleri yapar.
Depolama uzmanlığına sahip olan ve lojistik süreçlerin otomasyonu ve depo yönetimi konusunda yardımcı olabilecek Solistica gibi lojistik şirketleri var. Depolama ve dağıtımla ilgili konulara o kadar hakimler ki, size bilinçli kararlar vermeniz ve tedarik zincirinizi rekabet avantajına dönüştürmeniz için tavsiyeler de verebilirler.